Over ons
Over ons

Kathy Wellens
Uitvaartplanner

Over ons

Jeroen Timmers
Uitvaartplanner

Over ons

Els Münch
Uitvaartmedewerker

Over ons

Karolien Goffin
Uitvaartondernemer

Over ons

Koen Reweghs
Uitvaartondernemer

Over ons

Bart Reweghs
Uitvaartondernemer

Over ons

Robby Pipeleers
Uitvaartmedewerker

Over ons

Joël Beckers
Uitvaartmedewerker

Over ons

Theo Swinnen
Uitvaartmedewerker

Over ons

Greta Steegmans
Uitvaartmedewerker

Het verhaal begon bij Jan Reweghs (grootvader van Koen en Bart). Hij was destijds kistenmaker voor een begrafenisondernemer uit Tongeren. In de jaren 50 werden de kisten immers telkens op maat gemaakt en nog vervoerd met paard en kar. Tegelijkertijd stond Willem Pipeleers (grootvader van Koen en Bart langs hun moeders kant) in voor de uitvaarten in Vliermaalroot. Hij maakte geen kisten, maar deed als het “regelwerk”.

“Mijn vader (Jozef Reweghs) was schrijnwerker van beroep, maar hielp zijn vader en schoonvader bij de uitvaarten”, vertelt Bart Reweghs. “Maar op een bepaald moment leek hij er genoeg van te hebben.” Die beslissing leek de familie hem niet in dank af te nemen en hij werd voor een keuze gesteld: “Of hij moest zijn spullen pakken, of hij moest zich mee inspannen voor de zaak.” Jozef kreeg nog volgende boodschap mee: “Je moet uit je comfortzone stappen en het niveau van het bedrijf omhoog tillen.” Hiermee werd toen bedoeld: bouw een deftig rouwcentrum zodat de opbaringen niet meer thuis moeten gebeuren.

Jozef Reweghs en Alice Pipeleers nemen die wijze woorden ter harte en beslissen om er vol voor te gaan. Begin jaren 80 werd het eerste funerarium geopend en in 1994 werd dit pand volledig verbouwd. Al snel waren de mensen het gewoon om hun dierbare te komen groeten in het funerarium en elke avond was er een moment van begroeting met koffie en taart. “Dit was een revolutionaire zet.”

Bij “Begrafenissen Reweghs-Pipeleers” kon je terecht voor een all-in pakket: drukwerk, de kist, de bloemen, administratie, koffietafel, …. Ze deden alles! “De brieven werden nog old school gemaakt met potlood en papier. De drukmachines moesten het lood uren laten opwarmen om te kunnen drukken. Woorden werden letter voor letter neergezet en het was moeilijk om later nog wijzigingen door te voeren.” Er werd een eerste lijkwagen, een Volvo,
aangekocht en deze diende werkelijk voor alles. “De tijden toen waren helemaal anders als nu.”

Samen met hun zonen Koen en Bart Reweghs bouwden Jozef en Alice “Begrafenissen Reweghs – Pipeleers” uit tot een dynamische en moderne onderneming met een mooie geschiedenis. Nog altijd met dezelfde visie als toen: “De families op een professionele en kwalitatieve manier bijstaan en helpen waar nodig op een moeilijk moment.” En dit altijd met de wijze woorden van “Pake” (Jan Reweghs) in het achterhoofd: tracht altijd méér en
beter te doen! Bart en Koen kwamen al enkele jaren geleden in contact met Sereni, maar toen was de tijd nog niet helemaal rijp. “Het project Sereni sprak ons zeker en vast van in het begin aan, maar het moest allemaal nog wat verder rijpen.” Gedrevenheid en een goede working spirit is er altijd geweest bij Begrafenissen Reweghs -Pipeleers. “We bleven goed presteren om te blijven groeien, maar door de hoge werkdruk kon er niet verder gekeken worden dan de dagelijkse bezigheden. De achterliggende ondersteuning van een groep gedreven mensen zal ervoor zorgen dat we er elke dag voor kunnen blijven gaan.”

In Absence

De expo was een gedeelde ruimte waarin genuanceerd en vernieuwend over rouw en verlies nagedacht en gesproken kan worden.

Boekvoorstelling ‘Voor Altijd’ van Karen Wuytens

In het boek van Karen Wuytens worden persoonlijke rouwverhalen ontrafeld.

Lezing Prof. dr. Tessa Kerre & Luk Lambrecht

Wilt u meer te weten komen over hoe kunst helend kan zijn? Prof. dr. Tessa Kerre en Luk Lambrecht gaan in gesprek.

Lezing Liesbeth Den Besten & Jeroen Reyniers

Wat leren we over de personen die al eeuwenlang in de reliekschrijnen worden bewaard? Ontdek de bijzondere wereld van de relieken.

1 mei I Event afwezig maar heel erg aanwezig

Vier afscheidsfotografen fotograferen gezinnen met een verlieservaring. Afwezig maar heel erg aanwezig.

Privébericht: 8 mei I Workshop Postkantoor 00/00/00

‘Rouw is de omgekeerde stempel op een gesloten enveloppe’. Postkantoor 00/00/00, is een postkantoor voor brieven naar overleden mensen.

Live performance door Stefan Peters

Op 11 mei kwam Stefan Peters langs en bracht een prachtige live performance op de tentoonstelling In Absence.