Inspiratie Boekvoorstelling ‘Voor Altijd’ van Karen Wuytens

Boekvoorstelling ‘Voor Altijd’ van Karen Wuytens

 

 

Vijf moeders zonder man.
Vijf moeders met kinderen.
Vijf moeders onverwacht alleen.
Vijf moeders ongewenst alleen.
Vijf moeders met elk een eigen rouwproces.
Zoveel gemeenschappelijk.
Een leven met en een leven zonder.

Karen Wuytens ging in gesprek met vijf alleenstaande moeders die, net als zijzelf, hun man verloren. Ze sprak met hen over hun leven voor en na het overlijden en vervlocht deze gesprekken integer tot één verhaal, waarin alle facetten van rouw een plaats krijgen. De grafische vormgeving benadrukt het verloop van tijd, de hoop en angst. Het beeldmateriaal van Manu Bloemen maakt het geheel tastbaar.
Karen Wuytens is docent en onderzoeker aan PXL-MAD, School of Arts. Voor haar onderzoek werkt ze rond rouw en de betekenis van objecten in de context van verlies. Manu Bloemen is fotograaf. In zijn werk staan eenzaamheid, verstilling en vervorming centraal.

“In dit boek worden enkele persoonlijke rouwverhalen minutieus ontrafeld, sensitief voor rafelranden en ogenschijnlijke details, om dan vervlecht te worden tot een gezamenlijk rouwtapijt met behalve sombere ook lichtere kleuren van hoop. Want is dat niet wat ons als rouwende te doen staat, het rouwtouw verweven in het vlechtwerk van ons leven?”
Uus Knops, psychiater en rouwexperte

“Zoals de vaak buitenaards mooie liedjes van Spinvis, waar in losse anekdotes de levensverhalen van enkele kleurrijke personages worden verteld zonder context, vertelt Karen Wuytens een rouwverhaal volgens een gelijkaardige methode. In meer dan zevenhonderd pagina’s beschrijft ze in maximum drie zinnen per pagina het verhaal van vijf moeders die hun partner verloren. Je bent getuige van hun zoektocht in hun nieuwe status. Met naast tranen ook heel veel zonlicht, humor en verscholen levenslessen. Geniet van dit waardevolle document.
En – nadat je het hebt neergelegd – van elk waardevol moment.”

Pieter Deknudt, oprichter Reveil

“Per bladzijde worden er van elk verhaal slechts een paar regels verteld. Zo krijgt elk detail zijn gewicht en waarde, wordt het zorgzaam tegen het licht gehouden als een gekoesterd juweel. Als lezer maak je mee hoe deze vrouwen hun ervaringen omzetten in een levensverhaal:
hoe emoties van kleur veranderen, herinneringen plots betekenisvol opgloeien, verdriet opflakkert of verzacht. De dood krijgt dan ook niet het laatste woord: naast een onverbloemde getuigenis over verlies is dit boek ook een eerbetoon aan de vele manieren waarop we zin en moed vinden om verder te gaan.”

Nadia Sels, cultuurhistorica

In Absence

De expo was een gedeelde ruimte waarin genuanceerd en vernieuwend over rouw en verlies nagedacht en gesproken kan worden.

Lezing Prof. dr. Tessa Kerre & Luk Lambrecht

Wilt u meer te weten komen over hoe kunst helend kan zijn? Prof. dr. Tessa Kerre en Luk Lambrecht gaan in gesprek.

Lezing Liesbeth Den Besten & Jeroen Reyniers

Wat leren we over de personen die al eeuwenlang in de reliekschrijnen worden bewaard? Ontdek de bijzondere wereld van de relieken.

1 mei I Event afwezig maar heel erg aanwezig

Vier afscheidsfotografen fotograferen gezinnen met een verlieservaring. Afwezig maar heel erg aanwezig.

Privébericht: 8 mei I Workshop Postkantoor 00/00/00

‘Rouw is de omgekeerde stempel op een gesloten enveloppe’. Postkantoor 00/00/00, is een postkantoor voor brieven naar overleden mensen.

Live performance door Stefan Peters

Op 11 mei kwam Stefan Peters langs en bracht een prachtige live performance op de tentoonstelling In Absence.